Инициативата „Бъди оранжев, мисли зелено!“ събра на едно място множество доброволци, които залесиха 200 броя сребролистна липа.
Първото залесяване за сезон 2019, част от инициативата на RÖFIX България, се проведе на 12 октомври с участието на множество доброволци от страна на партньорите и екипа на компанията, от жителите на Сливница, както и доброволци от други населени места в околността и от вътрешността на страната. Залесени бяха 200 броя дръвчета от вида сребролистна липа в местност „Козяк“, която наскоро беше опустошена от пожар. Много от доброволците доведоха семействата и децата си, като споделиха, че личният пример и възпитанието в посока грижа за природата са важни ценности, които трябва да се предават на най-малките. За тях имаше специална изненада – детска книжка-дневник, в който да записват своите наблюдения за дървесните видове по време на излети и разходки сред природата.
Всеки от участниците беше удостоен с атрактивен сертификат за участие в инициативата.
Очаквайте информация за датите и местата на следващите залесявания!

Сребролистната липа е декоративно, лечебно и медоносно растение. Общото му разпространение е в Централна (Унгария) и Югоизточна Европа, Югозападна Азия. Видът е установен в цяла България между 800 и 1500 метра надморска височина. Местообитанието му е в смесени широколистни гори, предимно на сухи почви. Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие. Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай. Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат се с ръка заедно с присъцветния лист.