С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и по цял свят са изправени пред избор – истинска или изкуствена елха да украсят в дома си? Темата за глобалните климатични промени, замърсяването от човешката дейност и какво се случва с природата стават все по-водещи в избора на коледно дърво.

Домакинствата, които искат да живеят с мисъл за природата обикновено избират изкуствени коледни елхи. Причината е, че по този начин не се отсичат дървета и коледните елхи могат да се използват по-продължително време, а не само един сезон. Колкото и логично да звучи това, изборът на изкуствено коледно дърво не е полезен за природата.

Производство и материали

Първо и преди всичко трябва да разберем как тези изкуствени елхи се произвеждат. Всяка изкуствена елха започва с метален скелет, който се оформя като стебло и клони за дървото. Всички отделни части се заваряват една за друга, след което се покриват със специална пудра, която ги прави по-здрави. Междувременно ролки от тънка зелена пластмаса се зареждат в машина, която веднъж ги нарязва на ленти с дължина около 10 см. Получените парчета се нарязват отново, още по-ситно, като в средата се оставя по-голяма основа, която да държи получените „иглички“. Отново с пластмаса се оформят тънките стебла на клонките, след което се прикрепят към металния скелет на изкуствената елха. За направата на изкуствената коледна елха се използва най-разпространената и евтина пластмаса – поливинилхлорид или PVC.

Как изкуствената елха замърсява природата?

Дали един продукт замърсява природата се определя от многобройни фактори, но най-вече от енергия за производство, отделените вредни емисии, транспорт и изхвърляне. Основният проблем тук е, че поливинилхлоридът се рециклира изключително трудно. При пълното изгаряне на пластмасата се отделят най-прости съединения – вода, въглероден диоксид, хлороводород и други. При непълното изгаряне на PVC се образуват различни токсични съединения, които са вредни както за околната среда, така и за хората.

Проучване на британската организация Carbon Trust oт 2013 г. сочи, че изхвърлянето и рециклирането на двуметрова изкуствена коледна елха произвежда около 40 кг въглероден диоксид. За сравнение – ако истинска коледна елха бъде изхвърлена на сметище, тя отделя около 16 кг въглероден диоксид при разграждане. Ако пък изберете да рециклирате истинско коледно дърво, това намалява замърсяването му с около 80% или 3,5 кг въглероден диоксид. Друг сериозен проблем на изкуствените коледни елхи е, че PVC-то не е биоразградимо. То се разпада на все по-малки парчета, които навлизат в почвата, реките, моретата и океаните. Ако искате изкуствената ви елха да бъде от полза на природата, трябва да я ползвате минимум 10 сезона, сочи изследването Carbon Trust.

Друго изследване на канадска организация за опазване на околната среда сочи, че изкуственото коледно дърво трябва да се използва повече от 20 години, за да стане по-екологично съобразно от истинското. Не само това – ако искате от вашата коледна елха да не остави вреден отпечатък за природата, трябва да я предадете за рециклиране и да се уверите, че се рециклира по правилния начин.

Икономика и коледни дървета

Според данни от миналата година на територията на Великобритания са закупени близо 8 млн. живи коледни елхи, а всяка година в Съединените щати се купуват между 40 и 50 млн. дръвчета.  Според данни на Американската асоциация на коледните дървета за 2018 г. повече от 95 млн. американски домакинства са имали коледни елхи, като най-малко 75% от тях са били изкуствени. От асоциацията обаче отчитат и голям скок в търсенето на истински коледни елхи. Причината – поколението на милениълите, което обхваща хората родени между 1980 и 2000 г. В световен мащаб екологичният начин на живот става все по-разпространен и купуването на истински коледни дървета отново е „на мода“ за съвременните семейства, защото е по-еко.

От БТВ Новините